Krāslavas parkā atklāta piemiņas plāksne Janvāra sacelšanās varoņiem
(01.01.14)

Š.g. 22.janvarī Krāslavā tika svinīgi atklāta piemiņas plāksne Leonam Plāteram un citiem Janvāra sacelšanās varoņiem Latgalē.

Projekta iniciatori bija Polijas fonds ”Brīvība un demokrātija” un Latvijas poļu savienības Krāslavas nodaļa. Pasākumā piedalījās Cīņu un upuru piemiņas vietu aizsardzības padomes priekšsēdētājs Andžejs Kunerts [Andrzej Kunert], Polijas Republikas vēstnieks Latvijā Jerzy Marek Nowakowski, PR Ārlietu ministrijas Sadarbības ar ārzemju poļiem departamenta direktora vietnieks Jaceks Junoša-Kiseļevskis [Jacek Junosza-Kisielewski], Krāslavas pilsētas mērs Gunārs Upenieks, vietējās sabiedrības pārstāvji, tai skaitā poļi no Krāslavas un Daugavpils.

Svinīgais pasākums Krāslavā noslēdza atceres pasākumu ciklu par godu Janvāra sacelšanai Latgalē. Cikla ietvaros pēc PR vēstniecības iniciatīvas 2013.g. janvārī Kazanovā un Daugavpilī tika organizēti pasākumi, kuros piedalījās Latvijas pašvaldību un valsts pārstāvji, savukārt 2013.g.jūnijā Polijas un Latvijas prezidenti Broņislavs Komorovskis un Andris Bērziņš Daugavpilī atklāja piemiņas plāksni Leonam Plāteram, vienīgajam no sacelšanās komandieriem, kuram Dinaburgas cietoksnī tika izpildīts nāves sods. Pasākuma ietvaros  Daugavpilī notika arī zinātniskā  konference, kurā piedalījās zinātnieki no Polijas, Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas.

Jāpasvītro, ka visi projekti saistīti ar 1863.g. Janvāra sacelšanās atceres pasākumiem Latvijā, tika labvēlīgi uztverti un raduši sapratni un atbalsi no vietējo pašvaldību un valsts varas iestāžu puses, kā arī izraisīja vietējo mediju interesi. Liels nopelns cienīgā piemiņas pasākumu organizēšanā bija Daugavpils un Krāslavas poļu sabiedrībai, vietējām Latvijas poļu savienības nodaļām, Poļu skolām un Daugavpils Poļu centram.

Info: http://ryga.msz.gov.pl/lv/notikumi/kraslava_atklata_pieminas_plaksne_janvara_sacelsanas_varoniem_