Eklektikas roks
(15.06.15)

Krāslavas Vēstures un mākslas muzejā 19.jūnijā atklāta Aleksandra Limanoviča gleznu izstāde "Eklektikas roks".

Aleksandrs Limanovičs ir dzimis 1977. gada 28. augustā Daugavpilī, bet bērnība un pusaudža gadi tika aizvadīti gleznainajā pilsētiņā Daugavas lokos Krāslavā.

Interese par gleznošanu un zīmēšanu bijusi jau kopš bērnības. Krāslavas Mākslas skolā viņš apguva mākslas pamatus pie lieliskiem pedagogiem Nadīnas Lavreckas un Valda Pauliņa.  Būdams vēl skolnieks, viņš bieži mēdza apmeklēt mākslinieka Valentīna Zlidņa darbnīcu, daudz runāja ar viņu un vēroja, kā Valentīns glezno.

Krāslavas Mākslas skolā iegūtās prasmes un iemaņas jaunietis turpināja pilnveidot Daugavpils Saules skolā. Kaut arī dažādu iemeslu dēļ Saules skolu Aleksandrs nepabeidza, gadiem ejot, glezniecība viņam ir kļuvusi par īstu aizraušanos.

Pēc dienesta Latvijas Republikas armijā, kā vairums Krāslavas jauniešu, arī Aleksandrs devās darba meklējumos uz Īriju. Nu jau vairākus gadus viņš dzīvo un strādā Limerikā. Pirms diviem gadiem atmodās jaunā mākslinieka kaisle uz gleznošanu un no darba brīvajā laikā viņš sāka darboties ar krāsām un otām, radot darbus savam un skatītāju priekam. Izstādē skatāmie darbi ir vien neliela daļa no Aleksandra radošā mantojuma. Pēdējo divu gadu laikā ir uzgleznots ap 50 gleznām, no kurām trīsdesmit ir iegādājušies savā īpašumā Īrijā, Amerikā un Vācijā dzīvojošie mākslas cienītāji.

Laikam ritot, Aleksandrs aizvien skaidrāk sāk apzināties vēlmi sekot savam aicinājumam kļūt par profesionālu mākslinieku.  Viņš meklē savu īpašo gleznošanas stilu un tehnikas atbilstību tam. Arvien pilnīgāk tiek izkopts mākslinieka radošais rokraksts.

Aleksandram ļoti patīk gleznot jūru – mūžīgu un vilinošu. Kā nākamais izaicinājums ir abstraktie sižeti, kas apmeklētāju skatienam atklās mākslinieka pasaules īpašo redzējumu un viņa individuāla rokraksta meklējumus.

Krāslavas Vēstures un mākslas muzejs

Foto: E.Škutāne