Vijas Plotkas un Kārļa Plotkas radošo darbu izstāde “LABĀKAI PASAULEI”
(08.04.14)


Vijas un Kārļa Plotku, mātes un dēla, radošo darbu izstāde veltīta Vijas dzīves zelta jubilejai.

Vija mācījās Krāslavas 1. vidusskolā. Māksliniecisko izglītību ieguvu Rēzeknes lietišķās mākslas vidusskolā, Daugavpils Universitātē – studijas Mūzikas un Mākslas fakultātē – iegūta vizuālās mākslas un rasēšanas skolotāja specialitāte un maģistra grāds pedagoģijā.

No 1984. gada līdz 1999. gadam Vija strādāja Krāslavas Vēstures un mākslas muzejā par mākslinieku – restauratoru. Kopš 1995. gada strādā Krāslavas Varavīksnes vidusskolā par vizuālās mākslas skolotāju.    

No skolas laikiem Viju interesējusi mākslas pasaule, it īpaši aizrāva Vilhelma Purvīša akvareļi. Ekskursijas uz Pēterburgu (toreiz Ļeņingradu), kur Vijaapmeklēja Ermitāžu, Pēterhofu un citus ievērojamus objektus, atstāja spilgtuiespaidu uz tālāko māksliniecisko darbību. Vijas pirmā gleznu izstāde tika organizēta 1995.gadā. Turpmāk māksliniece regulāri piedalījās organizētajās novada mākslinieku radošo darbu izstādēs. Mākslinieces darbi atrodas Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja krājumā. Vija strādā dažādās tehnikās, taču priekšroku dot pastelim un grafikai. Patīk gleznot klusās dabas, ainavas, dekoratīvas kompozīcijas.  Pēc dēla Kārļa  ieteikuma sāka pievērsties animālistiskajam mākslas žanram.

 

Kārlis Plotka absolvēja Krāslavas Valsts ģimnāziju, Krāslavas mākslas skolu un Krāslavas mūzikas skolu. Pašlaik mācās Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātē par vizuālās mākslas un sporta skolotāju. 

Kārlis sāka zīmēt agrā bērnībā. Pirmie apzinātie zīmējumi bija nekas cits kā mašīnas, kuģi un lidmašīnas. Paralēli zīmēšanai, arī veidoja dažādas figūriņas no plastilīna. Šīs bērnībā attīstās prasmes spilgtāk sāka izpausties, kad mācījās pamatskolas pēdējās klasēs. Kārlim patika zīmējumos konstruēt mašīnas un dažādas ģeometriskas figūriņas. Ar sasniegtajām prasmēm gribējās attēlot vairāk dzīvīguma un emociju, tādēļ Kārlis sāka pievērsties cilvēku zīmēšanai. Vidusskolas laikā Kārlis uzzīmēja bijušā prezidenta Valda Zatlera portretu A1 formātā un aizsūtīja to viņam. Saņēma pateicības un atzinības vēstuli. Piedalījās arī Valsts vizuālās mākslas olimpiādē, kurā ieguva 3. vietu. Mācoties augstskolā, paralēli mācībām, apmeklēja Jāņa Anmaņa zīmēšanas studiju, kur padziļināja savas zināšanas un prasmes cilvēka anatomijas zīmēšanā. Reti sanāk gleznot, bet šī tehnika nav atstāta novārtā. Atlikušajā brīvajā laikā Kārlis veido dekoratīvās kastītes no kartona - katra nākošā kastīte ir sarežģītāka, šis progress intriģē un apbur.