Krāslavas Vēstures un mākslas muzejam – 30
(01.02.13)

Pirms 30 gadiem, 1983.gada 1.janvārī, tika nodibināts Krāslavas Vēstures un mākslas muzejs. Šobrīd muzejs atrodas vienā no Krāslavas muižas ēkām, Pils ielā 8.

Krāslavas muzeja darbības pamatā ir Krāslavas novada vēstures izpēte,vēsturisko liecību saglabāšana un eksponēšana. Pašlaik muzeja fondos ir aptuveni 20,5 tūkstoši eksponātu - dokumentālie un etnogrāfiskie materiāli,fotogrāfijas, darbarīki, sadzīves priekšmeti, tekstils utml.

Jau kopš brīža, kad muzejs Krāslavā darbojās kā Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja filiāle, to vada Valdemārs Gekišs.

Īpaša ir ekspozīcija „Pieci  airi”, kas izvietota 17 m garā laivā un stāsta par daudzo tautību cilvēkiem Krāslavā, kuri ir mācījušies sadzīvot un, pieņemot atšķirīgo un meklējot kopīgo, ar savu kultūru bagātinājuši viens otru.

Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja divi lielākie organizētie pasākumi - Muzeju nakts maijā, kas ir ļoti populāra Krāslavas novada iedzīvotāju un viesu vidū, kā arī katru otro rudeni - Krāslavas mākslinieku gleznu izstāde, kad krāslavieši palepojas ar savām mākslinieku dotībām. Dažādas izstādes ir apskatāmas visa gada garumā. Šogad, kad tiks svinēta 90. gadadiena, kopš Krāslavai piešķirtas pilsētas tiesības, muzeja apmeklētāju uzmanībai tiks piedāvāti eksponāti, kas attiecināmi uz minēto pilsētas vēstures posmu. Īpašs pasākums tiek plānots aprīlī, kad Mākslas dienu ietvaros Krāslavas muzejs pils kompleksā organizēs Putnu dienas. Muzejs piedāvā ekskursijas  muzejā un Krāslavas pils parkā, muzejpedogaģiskās programmas skolēniem un pasākumus jaunlaulātajiem.

Apmeklētāji tiek gaidīti no maija līdz oktobrim: T. –Pt.: 10-17, S., Sv.: 10-16,  P. , O.: slēgts; no novembra līdz aprīlim: O.–Pt.: 10-17, S.: 10-16, Sv., P.-slēgts.

Tālr. 656 23586, e-pasts: kraslavas_muzejs@inbox.lv.

E.Škutānes foto