Jaunas izstādes Krāslavas muzejā
(16.03.16)

 Krāslavas Vēstures un mākslas muzejā apskatāmas jaunas izstādes - "Pasaules latviešu glezniecība" un Intas Valaines zīmējumu izstāde "Piliens krāsas".

Par izstādi "Pasaules latviešu glezniecība" stāsta Dainis Mjartāns, nodibinājuma „Pasaules latviešu mākslas centrs” pārstāvis: Izstāde tapusi sadarbībā ar nodibinājumu „Pasaules latviešu mākslas centrs”, kas izveidots un darbojas Cēsīs ar mērķi veicināt mākslas vērtību saglabāšanu, ko radījuši Otrā pasaules kara rezultātā ārpus Latvijas devušies latviešu mākslinieki un ārzemēs dzīvojošā jaunā mākslinieku paaudze.

Kolekcijai, kuras vienu daļu iespējams redzēt Krāslavā,piemīt nenovērtējama kultūrvēsturiska vērtība. Tā ir Latvijas kultūras daļa,kas liecina ne tikai par Latvijas vēstures norisēm, bet apliecina kultūras un mākslas tradīcijas saistību un attīstību pasaules norišu kontekstā. Izstāde Krāslavas Vēstures un mākslas muzejā ir liels solis uz priekšu, lai diasporas latviešu mākslinieku sniegums kļūtu par Latvijas kultūras dzīves un mākslas vēstures integrētu sastāvdaļu.

Izstādē apkopoti 23 mākslinieku darbi no Amerikas, Austrālijas, Kanādas un citām pasaules valstīm, uz kurieni savulaik Otrā pasaules kara rezultātā devušies latviešu mākslinieki. Izstāde nav veidota tematiski, bet parāda vienu daļu no plašās ārpus Latvijas tapušās mākslas dažādības. Apmeklētāji varēs tuvāk iepazīties ar Augusta Annusa, Fridriha Milta, Niklāva Strunkes, Jāņa Gaiļa darbiem, kas tapuši ārpus Latvijas. Izstādē pārstāvēta virkne mākslinieku, kas savu radošo briedumu sasnieguši ārpus Latvijas, – Laimonis Mieriņš (Anglija),Jānis Kalmīte, Ģirts Puriņš, Gerda Roze, Ojārs Šteiners, Voldemārs Avens, Oskars Skušķis, Jānis Strods (ASV), Jānis Annuss (Vācija) u.c., kā arī mūsdienu latviešu diasporas mākslinieki – Valda Ostreihere (Kanāda), Jānis Rūdolfs Nedēļa, Māris Raudziņš (Austrālija), Kārlis Rēkevics, Gints Grīnbergs, LeldeVinters Ore (ASV) u.c.

Izstāde būs skatāma līdz 2016. gada 18. maijam. 

Raksts un foto no izstādes atklāšanas: http://www.kraslavasvestis.lv/zinas/article/3/pasaules-norisu-konteksta.html

Zīmējumu izstādes "Piliens krāsas" autore Inta Valaine dzimusi 1995. gada 5. martā, Preiļos. Bērnība un skolas gadi aizvadīti Aglonas pagasta Leitānos, kur daba ir kā gleznā – pauguraina, ar skatu uz ezeru ar peldošo salu, tālumā mežs, bet visapkārt lauki, kuri smaržo pēc pļavas puķēm,un divu ezeru ieskauts zemes ceļš ar putekļiem. Gleznainā dabas stūrīša valdzinājums ir bijis labs iedvesmas avots Intas radošās darbības sākumam. Absolvējusi Aglonas vidusskolu un Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas „Saules skola”Aglonas filiāli, Inta turpina pilnveidot apgūtās prasmes Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātē mājturības un vizuālās mākslas skolotāja specialitātē.

“Esmu ļoti pozitīvs un atvērts cilvēks. Labprāt izmantoju visas iespējas, ko sniedz dzīve,tā atrodot jaunas izjūtas radošai iedvesmai. Mana sirdslieta ir dejošana un zīmēšana. Ļoti patīk zīmēt ziedus un dzīvniekus. Vēlos iemācīties zīmēt cilvēku portretus un izkopt akadēmisko zīmēšanas stilu. Pēc Universitātes absolvēšanas vēlos uzsākt studijas interjera dizainera specialitātē, lai apgūtu nepieciešamās zināšanas un prasmes un spētu patstāvīgi īstenot radošas idejas dizaina jomā,’’ – tā par sevi stāsta Inta. 

Raksts un foto no izstādes atklāšanas: http://www.kraslavasvestis.lv/zinas/article/3/piliens-krasas-muzeja.html