Par šogad plānotajiem darbiem Krāslavas pils kompleksā
(08.02.16)

Krāslavas pils kompleksā, kas ir 18.gadsimta valsts nozīmes kultūras piemineklis, pēdējos gados ir notikušas daudzas pozitīvas pārmaiņas. Pateicoties īstenotajiem projektiem, tas jau šobrīd ir iemīļots tūristu un kāzinieku apskates objekts un pastaigu vieta krāslaviešiem. Uz pils fona skaisti izceļas arī metāla kariete, kuras uzstādīšanu pagājušajā gadā finansēja pašvaldība, ņemot vērā labāko iedzīvotāju iesniegto ideju par jauna pakalpojuma izveidi kāziniekiem. Kompleksa saimniecības ēkās aktīvi darbojas Vēstures un mākslas muzejs un Tūrisma informācijas centrs, notiek dažādi kultūras pasākumi – Muzeju nakts, Leģendu nakts, izstāžu atklāšanas, ekskursijas un semināri, kulinārā mantojuma degustācijas, Latvijas piļu un muižu asociācijas pasākumi.

2016.gadā ir plānots turpināt darbus Krāslavas pils kompleksā, galvenokārt – sakārtojot saimniecības ēkas, ciešā sadarbībā ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju.

Pašvaldība ir ieinteresēta nepieļaut kompleksa ēku tālāku degradāciju, savu iespēju robežās, un visakūtākais jautājums ir saistībā ar tā saucamo dārznieka māju – sarkano ķieģeļu ēku Pils ielā 4, kas šobrīd pamazām sabrūk, ir vizuāli nepievilcīga un, tā kā ir viegli pieejama tukšo logu un durvju ailu dēļ, arī apdraud cilvēku drošību. 2014.gadā ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas atbalstu ir veikta ēkas izpēte un tehniskā stāvokļa novērtējums, kurā galvenais secinājums ir tas, ka pie paaugstinātas sniega slodzes var sagrūt daļa no ēkas jumta un pārsegumi. Ēkai ir steidzami nepieciešama rekonstrukcija, pretējā gadījumā lielāko daļu no esošajām konstrukcijām vairs nevarēs saglabāt un izmantot tālākajā ekspluatācijā. Ņemot to vērā, Krāslavas novada pašvaldība 2016.gada budžetā ir ieplānojusi līdzekļus ēkas konservācijai, lai tālākā nākotnē varētu turpināt iekštelpu rekonstrukciju. Ir uzsākta konservācijas tehniskā projekta izstrāde, paralēli tiek veikta sagruvušo konstrukciju un gružu izvākšana no ēkas. Tiek gatavots projekta pieteikums, lai piesaistītu arī VKPAI Pieminekļu glābšanas Kultūras pieminekļu izpētes, glābšanas un restaurācijas programmas līdzekļus.

Krāslavas parkā tiks turpināts darbs pie pašizsējas, slimo un bīstamo koku zāģēšanas, aktīvās atpūtas zonas iekārtošanas, lai varētu pakāpeniski atjaunot Krāslavas parku par godu Latvijas simtgadei. Saskaņā ar vēsturisko parku arhitektu domām, būtu nepieciešams demontēt centrālās kāpnes,kas pilnībā izjauc parka vēsturisko, terašu sistēmu.

 Šī gada budžetā ir ieplānots arī finansējums Krāslavas pils fasāžu un centrālo vārtu atjaunošanai, lai nodrošinātu 2011.gada projektu ilgtspēju. Tiek strādāts pie projekta saistībā ar staļļu ēku – Amatu māju, kur jau šobrīd ir sakārtotas telpas vasaras izstāžu zāles un amatnieku radošo darbnīcu vajadzībām. Decembrī staļļos veiksmīgi tika organizēts Ziemassvētku tirdziņš. Prioritāri ēkai ir jānomaina jumts un jāsakārto inženiertehniskie tīkli, lai varētu pamazām turpināt iekštelpu sakārtošanu. Projektā, kuru plānots iesniegt ERAF 5.5.1.aktivitātē  „Saglabāt, aizsargāt un attīstīt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu, kā arī attīstīt arto saistītos pakalpojumus”, kā kopēju Latgales piedāvājumu, vadošais projekta partneris būs Daugavpils pilsētas dome.

Diemžēl šobrīd pašvaldībai un ES Struktūrfondos nav pieejami tik lieli līdzekļi, lai varētu pilnībā atjaunot grāfu Plāteru pili; jautājums ir atklāts arī par to, kāda varētu būt ēkas funkcionālā izmantošana, jo ir skaidrs, ka neesam tik bagāti, lai varam ēku izmantot tikai kā muzeju.

Ja gadījumā novadnieku fotogrāfiju albumos ir kvalitatīvas fotogrāfijas ar pili, saimniecības ēkām un parka infrastruktūru, piemēram,mazās grotas, lapenes, kāpnes, kas varētu atvieglot tālāku darbu pie zudušo pils kompleksa elementu atjaunošanas, aicinām krāslaviešus iesniegt tās Krāslavas Vēstures un mākslas muzejā vai pašvaldības Attīstības nodaļā.